RU
RO
Задайте свой вопрос
Ответ придёт в течении 10-15 минут

Modificări în Programul ”Prima Casă„

 

Ministerul Finanțelor elaborează proiectul Hotărârii Guvernului privind aprobarea proiectului de lege cu privire la modificarea Legii nr. 293/2017 privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat „Prima casă”, în contextul extinderii Programului asupra altor categorii de beneficiari, precum și revizuirea condițiilor de accedere în program în scopul facilitării accesului persoanelor fizice la propria locuință.

Potrivit Viceprim-ministrului Serghei Pușcuța, modificările vizează angajații din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Serviciului de Informații și Securitate, Centrului Național Anticorupție și Administrației Naționale a Penitenciarelor: „În cadrul proiectului statul va achita corpul creditului, iar beneficiarul dobânda acestuia. Vor fi eligibile persoane cu vârsta de până la 50 de ani, inclusiv cei de 50 de ani, iar costul maxim al imobilului este de 1 milion lei. Participarea inițială va fi de 0%”.

Reamintim că, recent au fost votate mai multe modificări privind extinderea numărului cetățenilor care vor beneficia de credite ipotecare parțial garantate de stat și care vor primi compensații din buget în cadrul programelor de compensare demarate în cadrul Programului de stat ”Prima casă”. Astfel, a fost majorată limita de vârstă pentru persoanele fizice care pot accede în program de la 45 ani la 50 ani. De asemenea, a fost micșorată cota participației proprii inițiale  de la 10% până la minim 5% din prețul de procurare a locuinței. Totodată, a fost înlocuită condiția privind lipsa imobilului sau spațiului locuibil deținut în proprietate nu mai mare de 9 m2  per membru de familie, cu acordarea posibilității de a accede în Program pentru persoanele fizice care dețin imobil în proprietate dar intenționează să-și îmbunătățească condițiile de trai  prin  procurarea de  locuință care depășește ca suprafață proprietatea deținută. De asemenea, proiectul de lege prevede includerea în categoriile beneficiarilor de compensații și a persoanelor care au accesat un credit ipotecar până la lansarea Programului în martie 2018.

 

Sursa: www.mf.gov.md